torsdag 17 november 2011

"Sture ska alltid vara först på trasan!"


Sture älskar verkligen att springa, säger Annika Bäckström. Han ger sej aldrig. Här i startögonblicket med matte.

Int LC-champion Hisilome´s Fezzan.
Sture första hanen
ta två cacil på LC
och bli internationell
Sture skulle kunna offra livet för trasan - vad som än händer ska han vara först!
Så berättar ägaren Annika Bäckström om vår första internationella lurecoursing-championhane med LC-meriter i Sverige, Hisilome´s Fezzan.

Det var på LC-provet i Kode i september som Sture tog sitt andra CACIL och därmed erövrade den åtråvärda internationella championtiteln.
Tidigare var han svensk och norsk Lure coursing-champion.
Sina båda utställningscert har Sture tagit på Vinthundsspecialen i Mariefred, där han blev BH-2 och i Vålerbanen i Norge.
I gott sällskap
Tidigare är det bara fyra tikar som erövrat titeln, nämligen Ritzas Natascha, Shamali Fasqiya Sadaga, Arriyad Qhantara och Dabkas Heaven - så Sture är i gott sällskap.
Precis när detta skrevs kom till redaktionens kännedom att ytterligare en hane, välmeriterade Al-Shên Naar el Shaitaan har blivit Int LC-champion genom att ta två CACIL i kapp. Alltså samma titel men inte på samma meriter.
Mix av finskt och svenskt
Sture är en mix av finskt och svenskt salukiblod. Pappan heter C.I.B. FI SE LV CH Aziz Qadim, som kommer ur en kull med flera bra LC- och utställningshundar. Nämnas kan FI CH, FI SE LC CH, SMM-03, CVM-03 AZIZ Qodrat, C.I.B. FI EE CH, C.I.T. FI SE NO LC CH, FI RCH, PM-03 DV-03 SMM-04 CVM-05 SM05 VMM-07 PM-08 VMM-08 Aziz Qaside och FI CH,FI LC CH, JW-01 DVM-03 Aziz Qalil, som alla tre är Lure coursing-champion.
Hans mamma SE UCH Hisilome´s Celicia har aldrig tävlat LC, men tre av hennes kullsyskon har tävlat med godkända lopp.
Sture har flera kullsyskon som visat framfötterna på LC-banan.
SE UCH Hisilome´s Fonzie har gjort många bra lopp, vilket resulterat i 1 LC-cert, Hisilomes Faraday har också 1 LC-cert och Hisilome´s Fariba och Hisilome´s Frida Kahlo har tävlat med väl godkända resultat.
Livet leker
Sture är en hund som tycker att livet leker. Som valp provåt han böcker och ifrågasatte det mesta innan han blev övertalad att allt var okey. Han var på och i full aktivitet tills han var så slut att han somnade.
Idag är han positiv till det mesta. Han leker gärna med valpar och spårar upp ungar i skogen. När han nyligen var på blodspårskurs gillade han det och i somras blev han godkänd eftersökshund.
MH-testad
Tillsammans med sina syskon blev han för några år sedan MH-testad.
Hans bästa utställningsresultat är 2 BH med cert på "Skokloster Summer Show".
Annika berättar att Sture alltid är gudomligt snäll ochså efter en lång och jobbig dag på t ex utställning.
- Jag tycker han är påhittig och intelligent och han gör det mesta för godis, säger hon. Som att skälla på befallning och ta höger och vänster tass på kommando. När han förstår att vi ska åka iväg nånstans blir han alltid på G.
Sista tävlingsåret
I februari fyller Sture åtta år och gör alltså sin sista tävlingssäson nästa år.
Vad tycker du om det Annika?
Det är synd att han inte får springa mer LC, för Sture älskar verkligen att springa efter trasan och skulle nog vilja göra det tills han dör.
2010 blev Sture pappa till en kull på kennel Hisilome´s. Förhppningsvis kommer några av dom att visa framfötterna på LC-banan.

Text: ACK   Bilder: Annikas arkiv

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar