söndag 11 mars 2012

Vilket konstigt vinterväder det har varit i år - här är bilderna från min trädgård


Duvorna, jag hittade på Tradera, gör sej bra i soffan med lite snö runt
fötterna. Dom vänslas och ger hopp om vår.
 Det har varit en fantastiskt konstig vinter. Helt oberäknelig - ena dagen snöstorm, nästa dag sol och vår i luften. I mitten av februari, när en del av bilderna här togs, såg det ut som om vintern var förbi och solen värmde så mycket att jag kunde sätta mej vid husknuten och fika.
Det avlövade vildvinet mot husväggen bildade ett urtjusigt mönster i solen och jag gick runt i trädgården och fångade kala, men färgsprakande grenar medan solen sken.
 
11 februari - så här vackert kan vildvinets stammar vara mitt i vintern när solen strålar.

Japansk Salex med sina röda grenar- vacker mot 
den blå himmeln i februarisolen.

Den gamla krukan, jag fått av en vän, blir 
vackrare och mer mossig för varje vinter.
Tänk om vintern redan är förbi?
För min del helt i sin ordning - fick jag bestämma behövde del aldrig komma mer än några decimeter snö några veckor över jul innan det vänder och blir vår.
Precis så där som mitt önsketänkande har det sett ut i år.

Fyra dagar senare
Men bara fyra dagar senare i mitten av februari, är det full vinter igen. Det började snöa på eftermiddagen och sent på kvällen när jag släppte ut hundarna föll fortfarande stora snöflingor ner i mitt hår och midvintervädret var ett faktum - utom med ett viktigt undantag - bara några få grader kallt.
Hundarna tyckte det var kul och hoppade alla glatt upp på det snöbelagda utsiktsbordet som är deras favoritplats. 
Det var då jag såg bilden med snöflingorna seglande ned mot marken under lampans sken.
Det blev en kanonbild.
Det är konstigt att vädret kan växla så snabbt - på bara några dagar hade det mesta töat bort och den vackra vintervyn förvandlats till nästan vår.

Ivrigt mot
ljuset - en ljus-
grön ensam gren
från en av, de av
hundarna hårt
utsatta, buskarna
vid staketet.
 Hela vintern har varit så här - säkert frusterande för dom som på dessa breddgrader vill idka vintersport men skönt för oss som inte direkt älskar att skotta snö.
Lönnens näsor lyser vackert i februarisolen.
Vinter igen på bara några timmar. Frida kollar läget.
Som sagt snön på vinterbilden varade bara några dagar. Snön smälte bort och solen kom tillbaka vissa dagar dock med iskalla nätter som gjorde att de små, små snödropparna som dök upp under stuprännan i lövhögen på framsidan av huset inte vågade mer än att sätta upp de de vita knopparna precis ovanför lövkanten, sedan stannade de där. Det var faktiskt så kallt som tio grader här vissa nätter innan det släppte  och kom lite snö igen. 
Väderprognosen spådde snöstorm och det blev faktiskt också kaos i vissa delar av landet precis i början av vårmånaden mars.
I mitten av februari kom vintern igen, med ymnigt snöfall en hel kväll och vid
21-tiden tog jag denna bild med stora snöflingor singlande ned i
gatulampans sken. Men bara några dagar senare var all snö borta igen.


Nästan utslagna
 Idag när jag skriver detta den 10 mars är det strålande sol, men ganska kallt. Kanske runt noll grader med en lite isig vind när solen försvann. 
Mitt på dagen solade hundarna i korgen utanför husknuten och snödropparna har kommit upp åtminstone ett par cm ur lövhögen. Inget riktigt vårväder, det var betydligt varmare i februari, men ändå - nu känns det som om våren är klart på gång.
Tog en cykeltur med två av hundarna - ganska konstigt när man vid tvåtiden på lördagseftermiddagen kör på totalt folktomma gator. Vad gör egentligen folk och framförallt alla barn. Kanske avvaktar dom mer värme?
Jag är ganska glad att det inte är så mycket folk ute - det blir en betydligt vilsammare cykeltur då. Särskilt med fortfarande pigga Andie i kopplet.
Snödropparna har sista veckan vågat
sej upp betydligt längre och börjar slå ut.
Jag vet inte riktigt hur jag ska få Andie att inte ha så bråttom bredvid cykeln. Hon kan nästan trava hur fort som helst och benen går som trumpinnar. Om jag får tala hästspråk så vill jag ha en betydligt lugnare takt i trav med mer vila i steget. Hon är som en fullblodshäst som bara väntar på att få explodera.
Tycker dock att det blir lite för mycket slitage när jag inte riktigt kan reglera tempot varför jag bara låtit henne springa bredvid cykeln högst två gånger i veckan.
Är det nån som har ett knep att hitta en lugnare takt tar jag gärna emot tips.
Kaki och Vera lägger sej automatiskt i en jämn takt och brukar sänka farten hur längre cykelturen blir. Ganska skönt eftersom jag alltid är trött själv när jag kör den sista biten.
Har slutat cykla med Frida - hon avskyr verkligen att springa bredvid och sackar hela tiden efter. Lite konstigt eftersom hon gärna galopperar ganska fort och länge i frihet. Kanske gillar hon inte att springa på asfalt - jag vet inte.                                   //ACK
10 mars när denna bild togs och cykelväder igen. Vera älskar att springa vid cykeln medan Frida tycks hata det lika mycket.


1 kommentar:

  1. Har tyvärr inget bra tips på hur man ska få hunden att lugna ner sig bredvid cykeln, min Timjan och mammas Jessie springer också på som galningar, de tycker väl att det är så kul! Svårare då med dem som inte gillar det.

    Mvh Carolina

    SvaraRadera